Thursday, February 25, 2010

PART 2 : beronggeng3...huhuhu

hari selasa::

gumbiranya dalam hati..bile p jalan3..seperti dunia, semua ana nak teroka..hoho
cam lagu seniman P. Ramlee x??..huhu..

aku bersama parents, mi n pok serta along n cik VC bertolak ke KT..
niatnya mau ker Pulau Wan Man dan Pasar Payang...
setelah menempuh hampir 3 jam perjalanan termasuk berhenti makan n jalan yang agak2 sesak, akhirnya kami sampai jugak ke tempat yang dituju..
disebabkan ini kali pertama aku menjejaki Masjid Kristal (MK) dan Taman Tamadun Islam (TTI) , perasaan teruja 2 membuak3...huhu...seronok...
walaupun aku anak jati Ganu, tapi baru kali ni aku berkesempatan ke sana..ini p0wn disebabkan nak bawak sahabatku, cik VC ni berjalan2 di sini..(walaupun die penah gk datang sini lu..malu plak dengan die kn..huhu)..
bukannya aku xnak pegi sana b4 nie, tapi mase xder..maklumlah, balik kg. pon jarang2..sesekali balik, xkn nak jalan2 kn baik duduk kat umah jerk...sembang3 dengan parents ag best.huhu..9yang senaY xder owang nk di ajak teman lau nak p pon, coz parents da sah2 sibuk bekerja..huhu)
kami sampai kat MK sekitar jam 1 petang n xlame pas2 kedengaran suara alunan azan berkumandang...kami mengambil kesempatan untuk menunaikan solat di sana..after solat, kami memulakan sesi meronda2 di sekitar kawasan MK n TTI... sambil2 tu, mestilah ade sesi berpic3 kn..huhu..



inilah rupa MK dari dekat...bersinar2 dikala diterangi sinaran sang suria yang terik


bersama parentsku..mi n pok..

xsonok gk senanya nak berjalan3..maklumlah bru kul 2 petang..panas yang membahang..sungguh terik, membuatkan mate hampir terpejam... tapi tetap di gagahi demi menjelajah seluruh kawasan MK..



menikmati abc ++ kopok lekor di waktu panas terik sungguh melazatkan..

setelah selesai menikmati abc n kopok yang sedap 2, aku, cik VC n along memulakan misi menjelajah TTI pula..parents ku xikut coz da xlarat, kate mereka.. nak masuk lam TTI nie kne bayar tiket taw..seowang RM15 untuk dewasa... TTI menempatkan 21 monumen2 masjid yang terdapat di seluruh dunia.
  • Malaysia (National Mosque)
  • Indonesia (Kudus Minar, Central Java)
  • Thailand (Pattani Central Mosque)
  • Brunei (Sultan Omar Ali Saifuddin)
  • India (Taj Mahal, Agra)
  • Pakistan (Badshahi Mosque, Lahore)
  • Palestin (Kubbah As-Sakhrah, Baitul Muqqaddis)
  • Iraq (Great Mosque of Samarra)
  • Iran (Sheikh Lutfallah Mosque)
  • Afghanistan (Abu Nasr Parsa)
  • Saudi Arabia (Al-Haram Mosque)
  • Syria (Aleppo Citadel)
  • Egypt (Mosque of Mohamed Ali)
  • Saudi Arabia (Nabawi Mosque, Madinah)
  • Turkey ( Suleyman Mosque)
  • Tunisia ( Great Mosque of Qairawan)
  • Spain (The Palace of Al-Hambra, Granada)
  • Uzbekistan (Kalyan Minaret)
  • Niger (Great Mosque of Agadez)
  • Russia (Kul Sharif Mosque, Kazan)
  • China (Xian Mosque)

antara pic2 masjid yang terdapat di TTI

oleh sebab TTI nie agak luas kawasanY, kami pon menyewa sebuah basikal seowang as our transport...penat kalau nak jalan, da lah panas terik...huhu...seronok raseY dapat berkayuh..da lame jugak aku x naik basikal nie...huhu..



inilah basikal yang kami sewa...RM5 sebuah taw...huhuhu..


selesai meronda TTI sekitar kul 4 lebih...da xsempat nak pegi pasar payang...huhu..len kalilah kite ke sane yer cik VC..huhu..




p/s::kepada sesiapa yang xp ag kat MK n TTI, ameklah tyme untuk ke sane k....huhu

4 comments:

violet VC said...

percutian y besh di kala musim panas...

ble nak bwk cik vc g ronde2 lg nih??

kaki nih da gian nak jalan nih...

hoho...

nek beskal setelah sekian lame x nek kan....

Ashiya Mizuki said...

huhu...percutian yang memburnkn mke2 kite kn..
sonok...
mau ag kh??..
jum ri ahd nie kuar...
mau kh???
(saje ajk coz da taw owg 2 exm ri ahd kn..haha)

JHaZKiTaRo said...

bestnye gi taman tamadun islam.. anyway, salam maulidur Rasul dari bumi Dublin, Ireland.. blog walking kejap.. rajin2, jemput laa singgah ke my blog, Aku Sebutir Pasir.. :)

violet VC said...

ala..sekali sekala burn...xpela...bukn seng...hehe =p


ow...mentang2 kte ade xam ri ahd...hoho

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails